België voor de 3e keer op rij Wereldkampioen Biertappen

Stella Artois, het best verkopende Belgische bier ter wereld, kondigde gisterenavond aan dat Jan Vandenplas uit België de titel van Stella Artois World Draught Master 2015 heeft gewonnen. Tijdens de internationale finale hebben 21 kandidaten moeten demonstreren wie van hen het veeleisende Schenkritueel in 9 stappen het best onder de knie had. Jan Vandenplas versloeg Lori Wallace uit Nieuw-Zeeland in een spannende finale waarin twee van 's werelds snelste en meest talentvolle mededingers het tegen elkaar opnamen.

Jan Vandenplas is de derde Belg op rij, die de prestigieuze Stella Artois World Draught Master titel wint. De 24 jarige barman werkt net zoals de vorige Wereldkampioenen Biertappen Marjolein Geuens (2014) en Allaine Schaiko in de Leuvense horeca. Het is overigens al de 9e keer dat België de Stella Artois World Draught Master titel weet binnen te halen.

Als World Draught Master zal Jan Vandenplas de officiële ambassadeur zijn voor Stella Artois wereldwijd. Jan Vandenplas zal met Stella Artois samenwerken om de passie en de kunst achter een perfect geschonken glas Stella Artois te demonstreren. Schenkrituelen maken deel uit van een klassieke Belgische biertraditie, die Jan door de jaren heen in België perfect heeft leren beheersen.

Stella Artois is sinds 2014 de officiële biersponsor van Wimbledon, een tennistornooi gekenmerkt door een onvermoeibare toewijding voor uitmuntendheid en onwrikbare aandacht voor detail, waardoor zowel toeschouwer als deelnemer een uitzonderlijke ervaring beleeft. Diezelfde zoektocht naar perfectie in de uitvoering van het 9-stappenritueel viert het merk elk jaar weer met de Stella Artois World Draught Masters. 

We zijn ontzettend blij dat we onze zoektocht naar perfectie in Londen kunnen vieren tijdens het Wimbledon Kampioenschap. Net zoals Wimbledon, erkent Stella Artois het belang van voortreffelijkheid en precisie. Jan Vandenplas is boven de andere kandidaten geëindigd, dankzij zijn beheer van de kunst van het tappen, aandacht voor perfectie, en uiteraard zijn feilloze uitvoering van het 9-stappen schenkritueel. We zijn verheugd om hem in de Stella Artois familie te verwelkomen. 

— Tomas Grazzini, Global Brand Director van Stella Artois

Jan Vandenplas werd tot winnaar uitgeroepen door een panel van deskundige juryleden, waaronder voormalig World Draught Master van 2014 Marjolein Geuens, en Paul Van de Walle, meesterbrouwer Stella Artois. Het panel was het erover eens dat Jan Vandenplas de beste was van een bijzonder goed deelnemersveld door blijk te geven van een uitzonderlijk talent. Het schenkritueel in 9 stappen vereist een groot aantal vaardigheden, evenals het vermogen deze vaardigheden aan te tonen in een spannende wedstrijd voor een groot publiek en in het bijzijn van een strenge jury. 

Belgische bieren worden traditioneel geserveerd in unieke glazen die ontworpen zijn om het smaakprofiel van elk bier te beklemtonen. Voor Stella Artois is dat het kelkglas. Het klassieke schenkritueel in 9 stappen maakt gebruik van de golvende lijnen, de voet en de typische goudkleurige rand van het kelkglas, waardoor de liefhebbers van Stella Artois een optimale drinkervaring krijgen. 

Het Belgische schenkritueel in 9 stappen is een ritmische, complexe opeenvolging van verschillende stappen. Deze omvatten:

 1. De Zuivering
   Het kelkglas wordt gereinigd en gespoeld.
 2. Het Offer
  De tapkraan wordt geopend in één vloeiende beweging en de eerste druppels bier worden opgeofferd.
 3. De Kolkende Alchemie
  Het kelkglas moet onder een hoek van 45° net onder de kraan gehouden worden.
 4. De Kraag
  Door het glas te laten zakken, kan de schuimkraag zich op natuurlijke wijze vormen.
 5. Het Weghalen
  De tapkraan wordt snel gesloten en het kelkglas wordt weggehaald. Er mogen geen druppels in het glas terechtkomen.
 6. De Afschuiming
  Als de schuimkraag groter wordt en dreigt boven de glasrand uit te komen, wordt een afschuimer gebruikt om het overtollige schuim voorzichtig weg te halen. 
 7. Het Oordeel
  De ideale schuimkraag is twee vingers dik.
 8. De Reiniging
  De voet en de zijkanten van het kelkglas worden gereinigd.
 9. De Presentatie
  Het bier moet op een proper bierviltje geserveerd worden met het logo naar buiten.
Over Stella Artois

Stella Artois® maakt deel uit van een Belgische brouwtraditie die teruggaat tot 1366. Het is het belangrijkste Belgische bier wereldwijd en wordt in meer dan 80 landen gedronken. Stella Artois® is een blonde pils van lage gisting. Het is een dorstlessend bier met een moutig midden en een pittige afdronk, wat voor een volle smaak en een vleugje bitterheid zorgt. Stella Artois® wordt idealiter tussen 3 en 5 graden Celsius geserveerd en dient te worden geschonken in het unieke Stella Artois® glas op voet, volgens het schenkritueel in 9 stappen. Op die manier kan optimaal van deze goudkleurige pils worden genoten. Bezoek www.stellaartois.com voor meer informatie.